14 Eylül 2013

Kır Çocuklarının Özgen'i ile Soğuk Yöntem Sabun Yapımı Atölyesi


14 Eylül 2013 tarihinde Kır Çocuklarından Özgen Saatçılar ile Soğuk Yöntem Sabun Yapım Atölyesini gerçekleştirdik. 

Özgen'i daha önce Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi ve Toplum Destekli Tarım Projesi'ni anlatmak üzere misafir etmiş idik. O zaman birbirinden güzel sabunları ile tanışıp çok beğenmiştik. Bu sefer, o güzel sabunlardan hepbirlikte yaptık ve bizlere de birer tane sabun armağan etti Özgen.


Malzemelerin bir kısmı dışarıda hazırlandı.


Reçeteler ve tecrübelerini tek tek anlattı Özgen. Yararlanabileceğimiz kaynaklar, malzemeleri nerelerden temin edebileceğimize dair bilgiler verdi. Ege'den hikayeler duymak çok güzeldi.


Sabunun döküleceği kalıp ve kullanılacak yağlar hazırlandı.


Isısı ölçüldü. Reaksiyon belli bir ısı içinde yürüyeceği için bu konu önemli imiş.


Yağlar ilave edildi.


Tüm bileşenler biraraya geliyor ve hızlıca karışıtırılıyor.


Kalıba dökülüyor.


Sabunlarımız kalıpta. Burada 24 saat boyunca dinlenecekler. Bir yandan da reaksiyon devam edecek. 


Özgen kalıbı sıkıca sarıyor ve onun tabiriyle uykuya yatırıyor. 24 saat sonra uyanacaklar, kalıptan çıkartılıp dışarıda kurumaya bırakılacaklar. Ne kadar uzun süre kururlarsa o kadar iyi.

Tuz sabunu, kakao yağlı çikobarlar, portakallı sabunlar... Gerisi tamamen sizin yaratıcılığınız ve yaptığınız her sabunla birlikte kazandığınız deneyimin eseri olacak.

Kendi kendine yeterli toplum olma yolundaki adımlardan biri olarak görebiliriz sabun yapımını. Artık sabuna ulaşamadığımız zaman ne yapacağımızı biliyoruz. İçine neler kattığımızı, onların nerelerden geldiğini, iyi, doğru, adil üretimin ürünü olduğunu da biliyoruz. İçimiz rahat bir şekilde kullanıyoruz. Özgen'e de eline sağlık, bilgine kuvvet diyoruz.

Hiç yorum yok: