8 Aralık 2013

Tarhana Reçeteleri

Toprak Ana Günü'ne katılan misafirlerimizin getirdiği tarhana tariflerini sizlerle paylaşırken, sizlerin tariflerinizi de yorum kısmına eklemenizi rica ediyoruz.

ISPARTA TARHANASI
(Ayten Mustanoğlu'nun tarifi)
  • 1kg. kuru soğan(ince doğranmış)
  • 1kg'dan biraz az salçalık kırmızı biber(ince doğranmış)
  • 1kg domates(ince doğranmış)
  • tarhana otu
hepsini kaynat
  • 100 g haşlanmış nohut
  • 100 g irmik
  • tuz
kaynadıktan sonra mıkserden geçirilecek. Hepsi karıştırılıp, aldığı kadar un ilave edilecek. Katı olmayacak.
İlk gün yoğurulacak. Ağzı kapatılıp bekletilecek. 7 gün sonra küçük parçalara ayrılıp serilecek kurutulacak ve mikserden geçirilecek. İstenirse kurutmadan dolaba kaldırılıp oradan yaş tarhana olarak da tüketilebilir.

İZMİR TARHANASI
(Esra R.Akçay Duff'ın tarifi)
  • 1 kg soğan
  • 1 kg kırmızı salçalık biber
  • 1/2 kg domates
kaynatılıyor
  • 1 demet dereotu
  • tarhana otu
  • 250 g irmik
  • tuz
  • alabildiğince un
  • 1/2 kg süzme yoğurt
  • alabildiğince un
ilave edilerek, hepsi birlikte yoğuruluyor
13 gün boyunca bekletiliyor. Kabarmayınca hazır demektir. Seriliyor, kurutuluyor, ovuluyor.
Afiyet olsun!

KARADENİZ TARHANASI
(Eda Girgin'in tarifi)
  • 1 kg. salça
  • 4 diş sarımsak
  • karışık baharatlar (nane, kekik, acı biber, kurutulmuş lahana sapı, kurutulmuş reyhan vb.)
  • 1 kg. salçalık kırmızı biber
  • 1 kg. kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz, dereotu
  • tarhana otu
  • 1 kg. domates
tüm malzemeler kaynatılır, baharatlar en son eklenir(kaynadıktan sonra)
içine yoğurt katılır(ben biraz da süzme yoğurt ekledim, karışık yaptım)
  • 100g'dan biraz az nohut
  • 100g. irmik
  • alabildiğine un
Hepsi karıştırılır ve kabarmaya bırakılır. Hamur elle açılıp, temiz bir örtü üzerine serilir. Güneşte kurutulur. Blenderdan geçirilerek bez torbalara doldurulur.

1 yorum:

Narince dedi ki...

KIZILCAHAMAM-ANKARA YÖRESİ TARHANASI

Malzemeler
Köyden alinma suzme yogurt aksamdankayatuzu ile tuzlanip, uzeri ortulerek bir gece eksimeye birakilir.
Ertesi gun domates, sivri biber, tazenane, maydonoz, kirmizi salcalik biber, kuru sogan robottan gecirilipyogurda eklenir. (ozellikle soganlari cok sulandirmadan)
Haslanmis nohut, kirmizi ve yesilmercimek de robottan gecirip ekleyebilir dileyen.
Maya olarak bir önceki yilintarhanasindan katilir bir miktar ve yumusak bir hamur kivamina gelenekadar un eklenerek hepsi yogurulur.
Sonra uzeri ortulerek mayalanmayabirakilir uc dort gun.
Bu arada tahta bir kasikla gelip gidipkaristirilir.
Kabaran hamur tasabilir.
Sonra bir sabah erkenden hamur bezlerinuzerine avuc ici buyuklugunde obekler halinde dokulur, kurudukca altust edilir.
Tam taki kurumadan, hafifce nemliyken(oglen gibi) kevgirden gecirilir.
Toz haline gelen tarhana birkac gundaha bezler uzerinde serili olarak tamamen kurutulur, kavanozlarakonup kaldirilir.
Olcu veremiyorum su an hep goz karariyapiyoruz ama olcuyu tutturmak da zor degil aslinda.

Necla Bolat