1 Şubat 2014

Reçel ve Şurup Atölyesi

Münevver Şen ile birlikte reçeller ve şerbetler yaptık.

Öğrendik ki, şerbet aynı gün yapılarak tüketilen, şurup ise kaynatma gibi işlemlerden geçen, daha derişik(konsantre) hazırlanan ve daha uzun vadede tüketilebilen içeceklermiş. Bu sebeple de aslen hazırladığımız içecekler ''şerbet'' imiş.

Reçellerimizi seçerken kriterlerimiz şu şekilde idi:
Evde her daim var olabilecek çok basit malzemelerle hazırlanabilecek bir reçel (bu reçelin, nane reçeli olmasına karar verdik.)
Şeker kullanılmadan yapılan bir reçel (mevsime uygun meyve ayva olduğu için, ayva marmeladı yapmaya karar verdik)

Şerbetlerimiz:
Sirken Cubin (gene evde her daim bulunabilecek malzemelerle hazırlanabilecek bir şerbet)
Sübye (Özellikle çocuklar için, besleyici değeri olan bir şerbet)
Her iki şerbeti seçerken de atalarımızdan gelen formüllerle yapılabilir olmasına dikkat ettik.

Münevver hanım anlatırken bizler de notlarımızı aldık.

Püf noktalarını izledik.
 
Sirken Cubin için balı kabımıza(yani bizde sürahimize)boşaltıyoruz.
 
Görkem Ergazi'nin evde yapıp bize hediye getirdiği nefis üzüm sirkesini ilave ediyoruz ve de su ile üzerini tamamlayarak, nanelerle süslüyoruz.

Nane reçeli için naneleri güzelce yıkayarak, tek tek tanelerine ayırıyoruz. Saplarını kullanmıyoruz.
 
Reçelimiz piştikten sonra bademlerle süslüyoruz.

Nane reçelimiz ve ayva marmeladımız ocakta kaynarken...

Itır ile daha önce tanışmamış olanlar tanışıyor, bilenler bir kez daha kokusunu duymak için ıtıra yaklaşıyor. Münevver hanımın reçellerinin en gizli formülü 'Itır'.

Sübye için kavun çekirdeklerini Münevver hanım yazdan hazırlamış ve kurutmuş. Atölyeye gelmeden önce de iri bir şekilde çekip hazırlamış.

 İri çekilmiş kavun çekirdekleri

Kavun çekirdeklerini şekerle birlikte yeniden çekiyoruz ve üzerine su ilave ederek süzgeçten geçiriyoruz.
 
Bir kaşık yardımıyla iyice ezip özünü çıkartıyoruz ve sübyemiz hazır!
 
 Sirken Cubin'imiz de hazır!

Halka Sanat Projesinden sevgili Cansu Sirken Cubinleri katılımcılara ikram ediyor...
 
Önde şekersiz nefis ayva marmeladımız, arkada ise Münevver hanımın bize hediye getirdiği ekşi maya var kavanozun içerisinde.

Münevver hanım, bize ekşi mayalı ekmeğini bir gece önce bizler için nasıl hazırladığını anlatıyor.

Nefis ekşi mayalı ekmek. Reçelleri rahatça tadabilmemiz için Münevver hanım bizlere nefis bir kaymak(evde kendi kaynattığı sütün kaymağını toplarak hazırlamış) ve kendi elleriyle yapmış olduğu ekmeklerden getirmiş.

Münevver hanım bizlere hediye olarak yıllardır devam ettirdiği yoğurdu ve kefiri de maya olarak getirmiş. Evde yoğurt ve kefir yapmak isteyenlerle paylaştı.

Ve en güzel an...
Nefis reçellerin tadına bakıyoruz...

Münevver hanımın son sürprizi de bizlere hediye getirdiği nefis makaronlar idi. Bu makaronların tarifi imkansız! Lezzeti müthiş! En güzeli de içerisinde doğal olmayan hiçbir malzemenin kullanılmamış olması. Çeşitlerden aklımızda kalanlar... Şam fıstıklı, çikolatalı, zerdeçallı, kestaneli, hibiskuslu olanlar...
Her çeşidi tadabilme imkanımız olmadı, çünkü kutuyu bir gördük, içindekilerden elimizin değdiği bir tanesine eriştik ve anında tükendi... 
Mmmmm, ıh ıh ıh seslerini duyabildik...
Sürpriz hediyeleri için Münevver hanıma, tüm katılımcılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkürler...

Hiç yorum yok: