3 Kasım 2013

Senem Tüfekcioğlu ile Pratik Ev Permakültürü Kursu

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün sertifikalı kurslarına Pratik Ev Permakültürü ile bir yenisi daha katılmış oldu. 2011 yılından beri konu üzerine çalışan Senem Tüfekcioğlu, şehirde, köylerde yaşayan her bir bireye ulaşabilmek,farkındalık yaratabilmek adına farklı bir içerik hazırlayarak ilk defa İstanbul Permakültür Kolektifi'nin katkılarıyla bu kursu vermeye başladı.

Daha önce hiç permakültür ile tanışıklığı olmayan bir bireyden, permakültür tasarım sertifikası almış olanlara değin geniş bir yelpazesi olan kursa katılan permakültür tasarım sertifikası sahipleri daha sonra aynı kursu verebilecek, böylece daha çok kişiye ulaşabilecek.

Kursa başlagıcı, hayatımızı seçim yaptıklarımızın nasıl belirlediği ile yaptık. Tüketici olarak daha bilinçli seçimleri nasıl yapabilirizi öğrendik. Böylelikle yaptığımız alışverişlerde, ödediğimizin karşılığında evimize neler götürüyor olduğumuzu net bir şekilde bileceğiz.

Her birimizin, tüketici olarak, bir ürünün raflarda kalıp kalmaması konusunda, seçim yapma hakkı var. Neye oy verdiğimizi bildiğimiz sürece, güç bizdedir ve eğer biz istersek, o raflar, sağlıklı alternatiflerle dolar.

Permakütürün 3 etiği üzerinden konuştuk. Etrafımızda neler olup bittiğinden haberdar olup olmadığımız üzerinde konuştuk ve tüm bu üzerimize gelenler için çaresiz olmadığımızı, ''çarenin biz'' olduğumuzu hatırladık. Çare olabilmek için neler yapmamız gerektiğinin üzerinden geçtik.

Tohumların öneminden, ağaçların günlük hayatımızdaki yerine, sağlık için yediklerimiz, içtiklerimiz dışında seçici olarak neler yapabileceğimize, topluluk oluşturmaya kadar geniş bir yelpazede çeşitli konulara değindik. Basitçe çözülebilecek şeyler için ağır ilaçlar kullanmak yerine neler yapabileceğimizi, gene ağır temizlik maddeleri yerine, basitçe neler kullanabileceğimize dek pratik önerileri dinledik. Heyecanımız da fotoğraflardan belli oluyor zaten.

Pratik hanımlar olarak, sağlam notlar tuttuk. Ama beyler bizlerden daha heyecanlı ve istekliydiler farklı ve güzel birşeyler yapabilmek için.

Nitekim, Görkem Ergazi ve Seda Ergazi(aynı zamanda Kolektifimizin kurucularından) çifti, evlerindeki solucan kompostunu kursa taşıyıp, nasıl minicik bir kutunun içinde yeniden toprak yaptıklarını anlattılar. Daha önce İlknur Urkun ile düzenlediğimiz Kompost Atölyesi'nin hemen ardından kutularını almışlar ve atıklarını solucanlarla dönüştürmüşler.

Solucanların rahat edebilmeleri ve ortamın nemli kalması için en üste nemlendirilmiş oluklu karton koymuşlar.

Organik atıklar ve gene nemli oluklu karton parçacıkları altta.

Mutlu, minik kompost solucanları...
Ergaziler, kursa katılarak, kompost yapmak isteyenlerle solucanlarını paylaştılar.

Herbirimiz, mutlu ve gülen yüzlerle eğitimden ayrıldık ve sonrasında da kenetlenecek bir grup oluşturduk. Bundan sonrasında Pratik Ev Permakültürünü ilgilendiren konuları paylaşacak ve belki de yeni birşeyleri kendimiz denedikçe bulacağız.

Doğmadan önce permakültürcü olmaya aday Lina bebek, bu sefer aramızda idi ve en minik katılımcımız olarak tarihe geçti.

Kursa gelip giderken, şehrin içerisinde, Moda'nın göbeğinde tüm zorluklara dayanarak, bizleri selamlayan portakal ağacı ise şehirde yenilebilir bitkilerden oluşan bir dünyanın en güzel örneği idi.

1 yorum:

Blogger Bolat dedi ki...

Tebrikler, güzel blog :)