2 Şubat 2014

Kompost ve Bokashi Kompostu Atölyesi

Etkin Mikroorganizmaları(biz onlara kısaca EM diyoruz) iş başına çağırdığımız Bokashi kompostu atölyesinin eğitmeni Emre Rona idi. Bizlere önce kompost hakkında genel bilgiler aktardı. 

Ardından da reçetesi Emet Değirmenci'ye ait olan Bokashi serumunu ve oluşan EM çözeltisinin emdirildiği kepeğin hazırlanışını anlattı. 
Bizler de şehirde oturanların kolaylıkla uygulayabileceği bir kompost yöntemi olduğuna kanaat getirdik.

Emre Rona, çok uygun fiyata kapaklı bir kova almış, üzerine musluk takarak sızdırmazlık işlemi uygulamış ve kapağını da hava almayacak şekilde izole etmiş. Bu bizim Bokashi kompostu kutumuz oldu.

Daha önceden hazırlanmış olan Bokashi serumu...

Emre Rona, genel bilgilendirme yaparken..

Etkin Mikroorganizmaları iş başına çağırırken... Onların sevip, daha fazla üremesini, beslenmesini sağlayacak malzemeleri ilave ediyoruz...

Hazırlanan EM çözeltisi emridilmek üzere kepeğin üzerine yavaş yavaş dökülmeye başlanıyor...


Dökülen çözeltiyi katılımcılarımızdan eli hamur işine en çok alışık olanlar kepeğe emdirmeye başlıyor...

En ufak parçayı bile ziyan etmeden, iyice kepeğin emdiğine emin oluncaya dek yoğurma işlemi devam ediyor ve hazır olunca, ağzı kapaklı bir kavanoza hava almayacak derece sıkılıkta yerleştirilmeye başlanıyor.

Kavanozlar sıkıca ve güzelce dolduruluyor.

15 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir şekilde, hava almayacağı, karanlık bir ortamda bırakılacak.

Daha sonra organik çöplerimizi gene ağzı hava almayan, musluklu Bokashi kovamıza atacağız ve üzerlerine bir avuç kadar bu kepekli karışımdan serpip tekrar ağzını kapatacağız. Bu şekilde organik çöplerimiz çıktıkça doldurmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda musluğu açıp fazla suyu boşaltacağız. Üstten bastırarak, yeni çöp ve üzerine kepek şeklinde kutu dolana dek devam edeceğiz. Çıkan suyu seyrelterek hem bitkilerimizi sulamak için kullanabiliriz. Hem de temizlik için kullanabiliriz.

Bir sonraki kullanım için yeni serum hazırlamayı ihmal etmiyoruz.

Hem tarifler hem de pratik sunum için Emre Rona'ya, ev sahibimiz Halka Sanat Projesi'ne ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.
 

4 yorum:

EKOLOG dedi ki...

Keşke serumun tarifi ile ilgili de biraz bilgi verseydiniz ve kursa katılmayan ve katılma imkanı bulunmayanlarda faydalansaydı.

Berceste dedi ki...

Yorumunuz için teşekkür ederiz. Eğitim sırasında konu ile ilgili tüm detaylar katılımcılarımıza verildi ve püf noktalarını hepbirlikte uygulama yaparak gördük. Ancak internet üzerinden 1 günlük kursu anlatmamız daha önemlisi uygulamaları görerek yaptırmamız çok zor. Eksik kalan birşey olduğunda da başarısızlıkla sonuçlanmasını istemediğimiz için bu tarz paylaşımlar yapamamıyoruz. Eğer isterseniz internetten pek çok tarife ulaşmanız mümkün. Bizim uyguladığımız tarif de çok yakında çıkacak olan Emet Değirmenci'nin kitabında yer alacakmış. Tarif kendisine ait.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bokashi Kompost sunumunun tekrarı olacak mı yakın zamanda?

Berceste dedi ki...

Merhaba,
Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirdik Bokashi Kompostu atölyemizi. Tekrarı Eylül, Ekim aylarını bulur...